Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

Nieuw: prachtig prentenboek over de formule 1!

20 april 2022

De formule 1 krijgt steeds meer fans! Voor die fans verschijnt op 26 april Weg! van Ineke Upperman en illustrator Emanuel Wiemans. Houd jij ook zo van de formule 1? Lees dan snel verder, want we hebben enkele vragen gesteld aan Ineke over haar boek.

Omslag Weg! Een prachtig prentenboek over de formule 1.

Maar eerst… wat informatie over Weg!

Freek is gek op raceauto’s. Vandaag is een bijzondere dag: hij gaat met papa naar de formule 1!

Buiten het circuit hoort Freek de wagens al testrondjes rijden. Maar eenmaal binnen krijgt Freek van papa een gehoorbeschermer op. Dat vindt Freek niet leuk, maar hij zorgt ervoor dat hij dan in ieder geval zo veel mogelijk van de wedstrijd zal zien. En zo komt het dat hem iets opvalt wat niemand anders in de gaten heeft… Kan Freek een grote crash voorkomen?


Zes vragen aan Ineke Upperman

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?

Het idee voor dit verhaal kwam vanzelf. Er zijn fans van de formule 1, die in hun auto een knopje installeren, voor (extra) race-geluid. Ik vond dat zo grappig. Als kinderen de formule 1 naspelen, doen ze het geluid perfect na. Ik dacht: wat als ik het wegneem? Wat gebeurt er dan?

Freek is een heerlijk eigenwijs jongetje. Heb je hem gebaseerd op iemand die je kent?

Freek vertrouwt op zichzelf, dat doe ik ook. Als ik iets heel graag wil, ga ik, daar – net als Freek –  achteraan. Als je ineens – zoals Freek – niks meer hoort, zie je (soms) meer. Misschien red je dan wel de race. Of een hondje dat gek wordt van de herrie. Ben je zomaar ineens plotseling de held.

Weg! Ineke Upperman. Een prachtig prentenboek over de formule 1.

Wat vond je het leukst aan het schrijven van Weg!?

Het leukst vond ik het verzinnen. Een vader bedenkt iets voor zijn kind (iets leuks, iets goeds, iets belangrijks) en dat gaat mis. Terwijl ze allebei hun best doen. O jee, hoe loopt dit af?

Wat vond je juist het moeilijkst aan het schrijven van dit boek?

Het moeilijkst vond ik om het verhaal niet vol grapjes te stoppen. Eén grapje kan of anders twee. Oké dan, het zijn er drie, misschien vier. Een beetje uitgesmeerd, dat wel. Heb je ze gevonden? Of tel je er meer? Vertel! Wat je niet ziet, gebeurt ook. Verzin zelf maar: vóór de ereronde voert Freek de hond de resten van de hotdog. De marshal lacht weer! Hij is het met Freek eens: die mosterd kon echt niet. Veel te scherp! En je raadt nooit: het hondje vond de saus juist het lekkerst.

Weg! Ineke Upperman. Een prachtig prentenboek over de formule 1.

Ben je zelf ook fan van de formule 1?

Als kind kon ik enorm genieten als er formule 1 op de televisie was. Ik hoopte op spektakel, een dreigende crash, die dan toch goed afliep. Wat ik het mooist vind, is het formule 1-stuur. Dat zou ik graag eens vast willen houden. Die knopjes!

Waarover zou je nog graag een boek willen schrijven?

Mijn volgende verhaal wordt een avontuur in de sneeuw. Deze winter verlangde ik naar sneeuw, naar stunts en spektakel, dus bedacht ik Sam. Hij is dol op skiën, en maakt voor het eerst een lange afdaling. Ik verklap niet hoe het kan, maar Sam z.i.e.t. ineens niks meer. Gelukkig h.o.o.r.t. hij alles. Echt alles! Maar hoe vermijdt hij het ravijn? Wat gebeurt er onderweg? Drie grapjes zitten er in, maximaal zes. Voor wie alles ziet misschien meer.


Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram, Facebook of TikTok!

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven