Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

5 Tips om van voorlezen een feest te maken!

16 januari 2024

Voorlezen aan kinderen is niet alleen een gezellig, maar het heeft ook grote voordelen voor hun ontwikkeling. Het stimuleert niet alleen hun taalvaardigheid, maar ook hun verbeelding en hun begrip van de wereld om hen heen. Hier zijn vijf waardevolle tips om voorleesmomenten nóg betekenisvoller te maken:

1. Kies geschikte boeken

Het selecteren van boeken die aansluiten bij de leeftijd en interesses van je kind is essentieel. Jongere kinderen houden vaker van kleurrijke prentenboeken met eenvoudige teksten, terwijl oudere kinderen misschien meer geïnteresseerd zijn in avontuurlijke verhalen of informatieve boeken. Betrek je kinderen bij het kiezen van boeken, zodat ze enthousiast worden over (voor)lezen.

2. Maak het interactief

Voorlezen is niet alleen maar het voorlezen van woorden; maak het interactief! Stel vragen over het verhaal, moedig je kind aan om te voorspellen hoe het boek afloopt en bespreek de illustraties. Dit bevordert niet alleen het verhaalbegrip maar ook kritisch denken en taalontwikkeling. Doe ook eens de de stemmen van de personages na om het verhaal levendiger te maken.

3. Creëer een voorleesroutine

Door een vaste routine te creëren, wordt voorlezen een belangrijk en vast onderdeel van de dag. Of het nu voor het slapengaan is of tijdens een rustig moment in de middag, een vaste tijd voor het voorlezen zorgt ervoor dat je kinderen zich gaan verheugen op deze speciale tijd met jou. Het biedt ook structuur en voorspelbaarheid, wat ze geruststelt.

4. Maak verbinding met het verhaal

Probeer verbanden te leggen tussen het verhaal en de ervaringen van je kind. Bespreek hoe de gebeurtenissen in het boek vergelijkbaar zijn met situaties die je kind zelf heeft meegemaakt.

5. Maak het gezellig: creëer een knusse voorleesomgeving

Voorlezen is bij uitstek een kans om een warme en gezellige sfeer te creëren. Maak een knus hoekje met dekens en kussens en kruip bij elkaar. Zo is voorlezen extra gezellig!

Het voorlezen gaat ook om het delen van momenten, het stimuleren van verbeelding en het bouwen van een liefde voor lezen. Door deze tips toe te passen, kun je van het voorleesmoment een waardevolle en plezierige ervaring maken voor zowel jou als je kinderen.

Onze top 10 voorleesboeken

Wil jij de allermooiste voorleesboeken of prentenboeken in je boekenkast hebben staan? Dan moet je deze top 10 bekijken.

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven