Voor leerkrachten en docenten

Ben je een docent of leerkracht en op zoek naar leuke boekentips, lespakketten of lesbrieven bij onze kinder- en jeugdboeken? Of wil je een auteursbezoek op jouw school organiseren? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt.


LeerKRACHTpakket (PO) & docentenpakket (VO)

Uitgeverij De Fontein biedt leerkrachten en docenten materiaal aan om de klas of schoolbieb te versieren. We hebben zowel een pakket voor het primair onderwijs (groep 4 t/m 8) als voor het voorgezet onderwijs. In het LeerKRACHTpakket (PO) en docentenpakket (VO) zitten bijvoorbeeld handige posters en flyers voor tijdens de les of ter inspiratie.

Omdat het schooljaar is begonnen, is het op dit moment niet meer mogelijk een pakket aan te vragen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en houd deze site in de gaten, dan informeren we je tijdig over het pakket voor volgend schooljaar.

Via onderstaande knop vind je ook materiaal om te downloaden.


Auteursbezoek

Onze auteurs komen graag langs op jouw school! Klik op de naam van de auteur voor meer informatie.

Primair onderwijs

Jozua Douglas

De boeken van Jozua Douglas zijn ongelooflijk grappig en razend populair. Voor De gruwelijke generaal ontving Jozua de Pluim van de Kinderjury, en het kinderboekenpanel van DWDD verkoos dit boek tot een van de beste kinderboeken van 2015. Hetzelfde panel benoemde De ongelooflijke Ravi Ravioli tot een van de beste kinderboeken van 2016.

We ontvangen dagelijks aanvragen van kinderen die een boekbespreking over een van zijn boeken willen houden, en Jozua zelf maakt een schoolbezoek onvergetelijk met een maffe quiz en leuke filmpjes. Maar Jozua komt ook graag langs voor een waanzinnige wonder-, fop-, spionage- of schrijfworkshop.


Primair onderwijs / onderbouw voortgezet onderwijs

Niki Smit

Niki Smit is schrijfster én illustrator. Voor haar boeken ontving ze verschillende prijzen, waaronder de Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor 100% Coco en de Pluim van de Kinderjury voor 100% Coco Paris. In 2016 schreef ze het Kinderen voor Kinderen Kinderboekenweeklied ‘Voor altijd jong’.

De boeken van Niki gaan over mode, maar ook thema’s als jezelf durven zijn en het zoeken naar je eigen stijl staan centraal. Haar boeken worden voornamelijk gelezen door meiden, maar Niki weet tijdens haar schoolbezoeken ook de jongens voor zich te winnen. Tijdens haar presentatie en modeles hangt iedereen aan haar lippen.

Voortgezet onderwijs

Cis Meijer

Cis Meijer werkt niet alleen als schrijfster, maar ook als beeldeditor. Ze schrijft bloedstollende jeugdthrillers en werd genomineerd voor de Hebban Award voor beste YA-thriller.

Cis komt graag een lezing geven waarin ze vertelt over haar boeken, maar ook over hoe een boektrailer of omslag tot stand komt. Cis’ bezoeken hebben een interactief karakter. Ze deelt schrijfgeheimen met de klas, maar vraagt leerlingen ook mee te denken over een titel of laat ze kiezen tussen twee alinea’s. Daarnaast geeft Cis schrijftips voor ‘spannend schrijven’ en ze legt daarbij aan de hand van een fragment uit hoe ze spanning opbouwt.

Eva Burgers

Eva Burgers werkte jarenlang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit. Naast het schrijven van spannende jeugd- thrillers schrijft Eva voor televisie. In haar boeken combineert ze vakkennis met schrijftalent.

Tijdens een schoolbezoek vertelt Eva over haar werk als rechercheur en haar boeken, en geeft ze workshops (thriller)schrijven.

Margje Woodrow

Margje Woodrow heeft jarenlang voor de klas gestaan, maar is nu fulltime schrijver. Haar spannende jeugdthrillers lees je in één ruk uit, maar ze geven ook stof tot nadenken.

Een schoolbezoek van Margje staat garant voor een interactief uur waarin ze leerlingen dilemma’s voorlegt en korte schrijfopdrachten geeft. Margje ziet het als een uitdaging leerlingen aan te zetten tot creatief denken.

Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries is de koningin van de jeugdthrillers. Haar boeken zijn ongekend populair en ze won viermaal de Prijs van de Jonge Jury.

Mel kan als de beste vertellen over haar bloedstollende thrillers en over hoe haar angsten inspireren bij het schrijven. Ze betrekt de leerlingen actief bij haar boeken door ze te laten meedenken. Een van de leerlingen is zelfs ooit op de cover van een van haar boeken terechtgekomen! Mels enthousiasme en interactie met de leerlingen maken een schoolbezoek onvergetelijk.

Elvin Post

Elvin Post is auteur en journalist. Na zijn studie in Amsterdam werkte hij voor het literair agentschap. Daar begon hij te schrijven aan zijn debuutthriller Groene vrijdag, waarop nog veel meer thillers volgde. Zijn werk is vertaald in verschillende buitenlanden en van meerdere van zijn boeken werden de filmrechten verkocht. Geen weg terug (2022) is zijn eerste jeugdthriller.

Elvin vindt het leuk om lezingen te geven en te vertellen over zijn boeken en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Ook bezoekt hij graag scholen, om met leerlingen aan de slag te gaan met het creëren van hun eigen boekidee of spannend verhaal en/of om iets te vertellen over hoe een (scenario)schrijver werkt via het vertonen van een aantal filmscènes en vervolgens met de leerlingen na te gaan waarom bepaalde informatie op een bepaald moment aan de kijker/lezer wordt gegeven (of juist niet).


Tips en materialen voor in de klas


Filmpjes voor in de klas: Jozua Douglas legt uit hoe een boek wordt gemaakt

Het YouTube-kanaal van Jozua Douglas staat vol met gave filmpjes voor in de klas. Jozua legt in korte filmpjes uit hoe een boek wordt gemaakt. Hij laat zien hoe een schrijver te werk gaat en neemt de kijker mee naar zijn schrijfkamer. Ook geeft hij een kijkje achter de schermen bij een uitgeverij en een drukker, en legt hij je uit hoe je een verhaal spannend maakt. Deze reeks educatieve filmpjes is ongetwijfeld een succes bij leerlingen! Kijk op jozuadouglas.com voor de link naar de filmpjes.


De Roald Dahl-krant: gratis lesmateriaal

Ieder jaar maken wij digitaal lesmateriaal voor bovenbouwleerlingen van het basisonderwijs. Op een aansprekende en vrolijke manier komen jouw leerlingen meer te weten over het werk van Roald Dahl en zijn illustrator Quentin Blake.Op roalddahl-boeken.nl vind je informatie over dit lespakket, het leven van Roald Dahl, zijn boeken, en al zijn fantastische personages.Boekbesprekingen

Houden jouw leerlingen dit jaar boekbesprekingen? Voor vele kinderboeken hebben wij leuke PowerPoint-templates gemaakt die de leerlingen kunnen gebruiken. Neem een kijkje op onze boekbesprekingpagina en op onze graphicnovelsite voor alle templates en tips!


Downloads

We hebben materialen beschikbaar om te downloaden: zowel voor primair onderwijs als voor voortgezet onderwijs. Download lesbrieven, verjaardagskalenders, knutselflyers en nog veel meer!