Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

9 dingen die je nog niet wist over Sjakie en de chocoladefabriek

11 juni 2019

Roald Dahl is een van de beroemdste kinderboekenschrijvers ter wereld. Bijna iedereen kent zijn boek Sjakie en de chocoladefabriek wel. Wist je dat sommige delen van dit ongelooflijk fantasierijke verhaal zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen? En wist je dat Sjakie een heel bijzondere rol speelt in het leven van BNN-presentator Tim Hofman? We hebben de 9 leukste en grappigste feitjes over Sjakie en de chocoladefabriek voor je op een rijtje gezet.

I can't say I do without you! (3)

©illustraties door Quentin Blake

Wonka

1) Wist je dat de illustraties van Quentin Blake voor Sjakie en de chocoladefabriek pas 25 jaar na de eerste uitgave zijn gemaakt? De boeken zijn dus een stuk ouder dan de tekeningen van Blake!

2) Wist je dat Quentin Blake zijn tekeningen van Willie Wonka heeft gebaseerd op een eekhoorn? Hij vond Willie Wonka veel weghebben van een eekhoorn, omdat hij zich de hele tijd nerveus en prikkelbaar gedroeg en dus haalde hij daar zijn inspiratie vandaan.

3) Wist je dat BNN-presentator Tim Hofman een Sjakie en de chocoladefabriek-tatoeage heeft? Op zijn onderarm staat de tekening van Quentin Blake waar Sjakie net de gouden envelop heeft gevonden en vrolijk in het rond springt. Is dat even een bijzondere tatoeage!

Tim Hoffman

4) Wist je dat onze uitgever Joris Sjakie en de chocoladefabriek in het Spaans leest? En dat is niet omdat hij zo goed Spaans kan. Hij probeert juist via die weg Spaans te leren! Sjakie en de chocoladefabriek heet Charlie y la fabrica de chocolate in het Spaans. Wil je liever een ander boek lezen of een andere taal leren? Dat kan, want Dahls boeken zijn in maar liefst 63 talen vertaald!

Sjakie

5) Wist je dat de cover van Sjakie en de chocoladefabriek er niet altijd hetzelfde uit heeft gezien? Er zijn al veel verschillende edities uitgebracht. Hier kun je meer lezen over Roald Dahl door de jaren heen.

Ontwerp zonder titel (40)

6) Wist je dat er in 1920 echte chocoladespionnen waren? De concurrentie was toentertijd zo groot onder chocolademakers dat ze spionnen stuurden om elkaars creaties te stelen. Willie Wonka’s angst dat spionnen zijn geheimen stelen is dus super realistisch en op echte gebeurtenissen gebaseerd!

Oompa loompa

7) Wist je dat Netflix bezig is met een film over Willie Wonka? De verwachting is dat het een prequel wordt over Wonka’s leven voor Sjakie en de chocoladefabriek. Geproduceerd door de producent van Harry Potter. En waarschijnlijk komt er ook een Netflix-serie over de Oempa Loempa’s! Hoe leuk is dat?

8) Wist je dat we superleuke Gouden Ticket-boekenleggers hebben gemaakt? En daarvan kan er een van jou zijn! Hier lees je hoe je er eentje kunt krijgen. Wij zeggen: koop een boek, schrijf een recensie en krijg een boekenlegger!

DAHL_GlazenLift

9) Wist je dat Sjakie en de grote glazen lift het vervolg is op Sjakie en de chocoladefabriek? En dat Roald Dahl bezig was aan nog een derde deel, Sjakie in het witte huis, maar is gestorven voor hij dit af kon ronden? Sjakie en de grote glazen lift staat dit jaar centraal tijdens de Roald Dahl-week. Het sluit namelijk supergoed aan bij het Kinderboekenweekthema van dit jaar: ‘Reis mee’!

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven