Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

6 vragen aan Jo Spain

6 maart 2023

Het nieuwste boek De laatste verdwijning van Jo Spain verschijnt binnenkort! Een goed moment om stil te staan bij de vrouw achter het boek. We stelden zes vragen aan Jo Spain om een kijkje in haar hoofd te krijgen. Wie is Jo Spain eigenlijk? Door wie of wat wordt ze geïnspireerd? Hoe komt ze op het idee om haar nieuwe boek zich af te laten spelen in Finland? Lees snel verder om haar beter te leren kennen.

Heb je een schrijfroutine en kun je ons daar meer over vertellen?

Alleen in die zin dat ik vrijwel altijd schrijf. Ik schrijf romans, maar mijn andere baan is het schrijven van scenario’s. Ik ben momenteel bezig met de opnames van seizoen 2 en 3 van Harry Wild, een misdaadfictieshow met Jane Seymour in de hoofdrol, die ik mede heb geschreven. Het grootste deel van mijn dagen en zelfs sommige weekenden besteed ik aan schrijven. Ik heb vier kinderen, dus ik heb geen speciale plek om te schrijven of veel rust in huis. Eigenlijk kan ik overal en altijd schrijven. Ik hou van wat ik doe, dus het voelt nooit als een baan. Redigeren voelt soms als een baan, maar zelfs dat vind ik niet erg.

De laatste verdwijning speelt zich af in Finland, hoe kwam je op het idee om het zich daar af te laten spelen?

Ik ben een paar keer in Finland geweest omdat we daar gaan beginnen met het filmen van een andere show waar ik aan meewerk. Een paar jaar geleden was ik daar op locatiescout en ik kon niet geloven hoe mooi Lapland is. Het landschap is erg grimmig en geïsoleerd. Je bent aan de top van de wereld, midden in de winter, omringd door sneeuw en er is heel weinig licht. Het is totaal het tegenovergestelde van wat vertrouwd voelt. Het is prachtig maar ook beangstigend. Ik wist meteen dat een van mijn boeken zich hier zou afspelen.

Hoe zorg je ervoor dat je gaat denken alsof je de hoofdpersoon bent en je je als het ware identificeert met de verschillende personages?

Personages zijn het belangrijkste aspect van mijn schrijven. De plot moet goed zijn, de wereld interessant, maar het zijn de personages die het verhaal sturen. Ik breng veel tijd met ze door als ik schrijf en ik moet van ze genieten. Als ik van ze geniet, zullen de lezers dat ook doen. Maar dat betekent niet dat ze allemaal goed moeten zijn. Ik wil dat mijn helden op zich grappig en slim en fascinerend zijn – mensen met wie ik zou omgaan. En ik heb het gevoel dat ze mijn familie zijn. Maar mijn ‘slechteriken’ kunnen verachtelijk zijn, zolang ze maar onderhoudend en aannemelijk zijn. Ik heb niet de neiging om over tweedimensionale criminelen te schrijven, er is altijd een reden waarom ze zijn zoals ze zijn. Als ik die reden heb gevonden, kan ik me genoeg met ze identificeren om ze tot leven te laten komen in mijn boeken.

Waar komt je liefde voor het schrijven van thrillers vandaan?

Ik denk dat het voortkomt uit mijn liefde voor het lezen van thrillers. Ik ben heel jong begonnen met lezen en las veel boeken voor mijn leeftijd. Dat zorgde ervoor dat ik Agatha Christie al kende toen ik acht of negen was. Ik hou van de mooie eenvoud van een plot in misdaadfictie, hoe alle stukken voor je klaarliggen om op te lossen. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik boeken in een ander genre zou schrijven, al schrijf ik wel op andere gebieden voor tv (romantiek en zo). Thrillers zullen altijd mijn eerste liefde blijven – om te lezen en te schrijven.

Heb je altijd inspiratie voor nieuwe boeken of begin je met schrijven en dan volgt de rest van de inspiratie vanzelf?

Als er eenmaal een idee voor een plot of personage bij me opkomt, breng ik veel tijd door in mijn hoofd. Simpelweg om uit te denken hoe het verhaal gaat werken. Dan schrijf ik een schets die vrij dicht in de buurt komt van het werkelijke boek waaraan ik uiteindelijk werk. Het heeft in wezen een begin, midden en einde, maar zal ongeveer zes of zeven pagina’s lang zijn. Het boek zal soms hiervan afwijken, maar ik volg een plan, en ik merk dat het me helpt sneller een eerste opzet te schrijven, dan wanneer ik gewoon begin met schrijven, wachtend op inspiratie.

Welke van de boeken die je hebt geschreven is je favoriet?

Ik heb de neiging om het boek dat ik aan het schrijven ben geweldig te vinden en dat ik het vorige boek juist beter had kunnen schrijven. Ik vind het erg moeilijk om ze los te laten. Het boek waar ik aan werk voor 2024 is dus mijn huidige favoriet. Een van mijn detectives verschijnt binnenkort als televisieserie. Samen met mijn tv-schrijver David Logan herschrijven we het script. Dit betekent dat ik al mijn boeken moest herlezen. Ik heb er echt van genoten, gewoon als lezer. Hoewel ik ze ook nog wel wat meer wilde herschrijven hier en daar.

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven