Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
 • Tik Tok

De cocktailmoorden: het perfecte alternatief tijdens Dry January

11 januari 2024

De Cocktailmoorden banner

Dry January… maar toch zin in een drankje? Dompel je dan onder in De cocktailmoorden van De Moordwijven. Deze leuke nieuwe (digitale) cosy crime-serie van bevat (op dit moment) drie korte verhalen en is beschikbaar als e-book en luisterboek: Bloody Mary, Espresso Martini en Sex on the Beach (daar krijg je toch dorst van? ;-))

De cocktailmoorden-serie gaat over Sylvia Lievers, een succesvol thrillerauteur. Haar inspiratie laat het desondanks wel eens afweten, waardoor ze zich genoodzaakt voelt die elders op te doen. Dat brengt haar op ongewone en avontuurlijke plekken. Wanneer er doden vallen, gaat Sylvia onverschrokken op onderzoek uit, met als bijkomend voordeel: input voor haar volgende bestseller! Al is dat niet altijd zonder gevaar.

Maar wie zijn De Moordwijven nou eigenlijk? We hebben ze geïnterviewd, en geloof ons, na het lezen ken je ze al een stuk beter! Als je het interview hebt gelezen en zin hebt gekregen in een lekkere cocktail… We hebben recepten voor de lekkerste cocktails toegevoegd onder het interview!

De moordwijven: wie zijn dat?

In 2015 kwam thrillerauteur Liesbeth van Kempen op het idee om een schrijverscollectief op te richten. Dit naar voorbeeld van het Engelse Killer Women. Het doel: de krachten bundelen, om nog zichtbaarder te zijn voor lezers, boekhandel en pers en het gezamenlijk schrijven van diverse verhalen. Na een start met wisselende auteurs is de samenstelling nu al jaren hetzelfde en zeer solide. Het Moordwijven-collectief bestaat uit Anya Niewierra, Ingrid Oonincx, Marlen Visser, Liesbeth van Kempen en Isa Maron.

Jullie schrijven deze serie met z’n vieren, hoe gaat dat in zijn werk?

De eerste keer dat we samen een cosy crime-verhaal schreven spraken we vooraf helemaal niets af. We begonnen gewoon en verrasten elkaar met onze ideeën, personages en verhaallijnen. Dat was voor ons zelf leuk en grappig om te doen, maar het eindresultaat vroeg om meer redactiewerk en dat was niet zo efficiënt. Daarom besloten we voor de volgende verhalen te beginnen met een gezamenlijke brainstormsessie en alvast wat zaken af te spreken over personages en plot. Sindsdien werken we met tien vooraf opgestelde sleutelscènes die basis vormen voor het verhaal. Binnen deze structuur behouden we overigens nog steeds de vrijheid om zaken te veranderen als dat beter blijkt te passen of als we ineens een spannende plottwist bedenken.

We schrijven om de beurt. Als de eerste versie af is gaan we elkaars stukken redigeren en becommentariëren. Dat werkt heel goed, want we zijn alle vier professionals en kunnen door die jarenlange ervaring goed omgaan met feedback. Als er al eens discussie ontstaat dan mag de auteur van dat deel beslissen.

We zijn als team op elkaar ingespeeld. Hoofdpersoon Sylvia Lievers is echt van ons geworden. Soms kunnen we bij het nalezen amper nog onderscheiden wie wat geschreven heeft.

Wat is jullie individuele kracht in dit schrijfproces? Is er bijv. iemand extra goed in dialogen, plots, karakteromschrijvingen o.i.d.?

Liesbeth is onze cosy crime-specialist. Humor en een bepaalde eigenzinnigheid van de hoofdpersonen is erg belangrijk in dit genre. Liesbeth spreekt de anderen aan als het verhaal volgens haar te ‘hard en thrillerachtig’ wordt. Dan moet er hoognodig wat humor aan worden toegevoegd, daar is zij goed in, evenals in het vileine cosy crime-toontje.

Ingrid is sterk in het neerzetten van de karakters. Marlen is goed in de geloofwaardigheid van de personages en het verhaal. Isa heeft volop creatieve ideeën voor plotwendingen.

Smaakt het naar meer? Gaan jullie verder schrijven aan deze serie?

Ja, de samenwerking verloopt als vanzelfsprekend en we merken dat we de verhalen samen naar een hoger niveau tillen, dus wij gaan er graag mee door. Deel 4, 5 en 6 van de Cocktailmoorden zijn in de maak.

Wat is jullie favoriete cocktail?

Liesbeth lust zomers wel een Mojito.
Marlen gaat voor de fris-zure Margarita.
Isa gaat voor de nachtelijke espresso martini.
Ingrid houdt het tijdelijk bij de Virgin Margarita.

Alle delen van De cocktailmoorden op een rijtje

Omslag Bloody Mary De Cocktailmoorden

Bloody Mary

Thrillerauteur Sylvia Lievers hoopt inspiratie voor haar nieuwe thriller op te doen in het nachtleven van Nice. Dat blijkt verder te gaan dan ze ooit voor mogelijk hield…

Omslag Espresso Martini De Cocktailmoorden

Espresso Martini

Bestsellerauteur Sylvia Lievers gaat undercover in een sekte. Maar wie kan ze vertrouwen in het naargeestige pand in de donkere Ardennen?

Omslag Sex on the Beach De Cocktailmoorden

Sex on the Beach

Het hotel waar Sylvia Lievers logeert om een boek af te ronden, blijkt het decor van voorrondes voor een schreeuwerig tv-programma vol influencers. Dan valt er een dode…

Cocktailrecepten

Bloody Mary

Ingrediënten

 • 45 ml wodka
 • 120 ml (spiced) tomatensap
 • 15 ml citroensap
 • 4 scheutjes Tabasco
 • 4 scheutjes Worcestershire saus
 • Peper & zout
 • 1 stengel bleekselderij
 • IJsblokjes
Bloody Mary

Bereidingswijze

 1. Vul een longdrink glas met ijsblokjes.
 2. Voeg de wodka en tomatensap toe. 
 3. Daarna voeg je de verse citroensap, Tabasco, Worcestershire saus, een snufje zout en gemalen peper toe.
 4. Roer en garneer met een stengel selderij en eventueel een schijfje citroen. De stengel selderij kun je gebruiken om tussendoor nog even in je cocktail te roeren. 

Espresso Martini

Ingrediënten

 • 30 ml koffielikeur
 • 30 ml wodka
 • 30 ml espresso
 • 3 koffieboontjes
 • Optioneel: suiker-siroop 5 ml
 • IJs
 • Cocktailshaker
 • Martiniglas

Bereidingswijze

 1. Voeg je dranken toe in de shaker. Geen zorgen, de espresso mag warm zijn.
 2. Houd je van een zoetere Espresso Martini, dan voeg je ook suikersiroop toe.
 3. Shaken maar!
 4. Vul de shaker aan met ijs en shake nog een paar keer goed door tot je shaker beslaat.
 5. Schenk je mooi schuimende martini (zonder ijs) in je glas.
 6. Laat de koffieboontjes drijven op je schuimlaagje.

Sex on the Beach

Ingrediënten

 • 40 ml Peachtree
 • 20 ml Wodka
 • 40 ml sinaasappelsap
 • 20 ml cranberrysap 
 • Schijfje sinaasappel
 • Ijsblokjes

Bereidingswijze

 1. Vul een wijnglas tot de rand met ijsblokjes.
 2. Schenk de Peachtree, de wodka, de sinaasappelsap en de cranberrysap in het glas. 
 3. Roer voorzichtig door en garneer met een schijfje sinaasappel. En je cocktail is klaar!

Deze recepten hebben wij gevonden op de website van Gall & Gall.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe e-books en leuke nieuwe digitale series? Houd dan deze pagina in de gaten!

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven