22 juni 2021
1. Keuzestress
Al voordat je begint met lezen heb je zo’n moment te pakken. Aan welk boek zal je deze keer beginnen? Je nieuwe boek dat nog ingepakt zit met folie, of je lievelingsboek dat eigenlijk nog maar met twee draadjes aan elkaar hangt? Misschien is nu eindelijk dat boek aan de beurt dat je drie jaar geleden van je tante hebt gekregen, maar waar je nog nooit aan bent begonnen. Moeilijk, moeilijk, moeilijk…
2. Zinnen twee keer moeten lezen
Wie heeft dit niet meegemaakt? Dan ben je halverwege een nieuwe bladzijde en realiseer je je dat je eigenlijk niet hebt opgeslagen wat je nou precies hebt gelezen. Daar ga je dan, begin maar weer helemaal opnieuw.
3. De tijd vliegt voorbij
Ben je om tien uur ’s avonds begonnen aan een nieuw boek? Ga er dan maar vanuit dat je pas na twaalven slaapt. De uitspraak ‘“Eventjes” een boek lezen’ kennen wij als geen ander. Je leeskwartiertje voor het slapengaan wordt een uur, en dat uur weer twee uur. Die cliffhangers zijn gewoon té spannend!
4. Proberen de rug van je boek niet te breken
Gevalletje van, je doet het of je doet het niet: het breken van de rug van je boek. Als die eenmaal gebroken is, hoef je je er tijdens het lezen niet meer druk om te maken. Besluit je om je rug heel te laten, dan ben je tijdens het lezen je boek in allerlei gekke posities aan het houden om er maar voor te zorgen dat hij er mooi uit blijft zien in je boekenkast.
5. Meeleven met je favoriete personage
Of je nou hardop aan het lachen bent, of zachtjes aan het snikken, af en toe gebeurt dit gewoon. Je leeft enorm met je personages mee en weet hoe zij zich voelen in verschillende situaties. Soms lijkt het net of het je beste vrienden zijn.
6. Wie was dit ook al weer?
Over personages gesproken: soms komen er zo veel personages voorbij dat je de draad even kwijtraakt. Was dit nou haar verloren tweelingzus of haar demente oma? Het moment dat je dan weer op zoek moet naar het juiste hoofdstuk waarin het personage wordt voorgesteld, duurt soms minutenlang. Dan kan je weer opnieuw beginnen aan je hoofdstuk omdat je het verhaal kwijt bent. Misschien toch een kladblaadje ernaast houden met alle namen erop ;).
7. Vooruit lezen
Als je nog tien bladzijdes moet lezen voordat je erachter komt hoe dit extreem spannende hoofdstuk van je nieuwe boek afloopt, blader jij liever alvast vooruit. Je moet het NU weten! Je leest liever ‘spoilers’ dan dat je nog een kwartier in spanning afwacht. Hoe doen sommige mensen dat toch?
8. Vergeten waar je bent gebleven
Typisch zo’n ‘dat-onthoud-ik-vast-wel’-moment. Wanneer je je boekenlegger even niet kan vinden en je ook geen ezelsoren wilt maken, dan zit er niets anders op dan je boek te sluiten. De volgende keer dat je je boek oppakt, open je het zonder enig idee waar je bent gebleven. Natuurlijk heb je nog even gekeken naar het laatste paginanummer. Maar wat dat nummer dan was? Dat weet je niet meer.
9. Moeilijke begrippen tien keer lezen
Je kent het wel: midden in de zin staat een onbekend, moeilijk woord en je hebt geen idee wat je ermee moet doen. Je leest het woord vijf keer om te begrijpen wat er staat, en daarna nog eens vijf keer om erachter te komen wat het überhaupt betekent. Gelukkig hoef je niet altijd alle woorden te begrijpen om het verhaal te snappen, en anders is een ander boek je beste vriend in deze situaties: het woordenboek!
10. Verdrietig zijn als het boek uit is
Er is niets zo erg als dat moment waarop je de laatste regel van je boek hebt gelezen. Na uren jezelf te hebben verloren in een prachtig, meeslepend verhaal is het boek nu tot zijn einde gekomen. Tijd om dit boek terug in de kast te zetten. Bekijk het van de positieve kant: nu heb je weer tijd voor een nieuw boek, en dan begint dit hele rijtje weer van voren af aan.
Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Inschrijven