Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

Alles over Giant days

26 juli 2018

Allison_Giant Days Nieuwe Vrienden_3D

Op 7 augustus verschijnt Giant days – Nieuwe vrienden, het eerste deel in onze nieuwste graphicnovelserie. Nieuwe vrienden laat je op hilarische wijze kennismaken met het studentenleven en de dilemma’s die horen bij volwassen worden. Waarom is Giant days een absolute must read? Onze redacteur Erlijne vertelt het je!

 


Waarom moet iedereen Giant days lezen (in plaats van HBO’s Girls kijken)?
‘Giant days is zo grappig. Bovendien is het herkenbaar, het leest én kijkt als een trein, de personages zijn geweldig uitgewerkt – zowel qua illustraties als qua karakter. En… had ik al gezegd dat dit. Zo. Grappig. Is? Maar nu we toch bezig zijn: in plaats van Girls? Nee, joh, ga eerst Giant days lezen en daarna Girls kijken. Nou, oké, vooruit. Andersom mag ook. Maar als je het één al kent en het ander nog niet? Futs dan even dit eerste deel van Giant days tussen twee seizoenen Girls. En vertel het al je vrienden.’

giantdays1

Op welk personage lijk jij het meest en waarom?
‘Ik ben definitely een Susan Ptolemy. Ook al heb ik nooit de ambitie gehad om medicijnen te studeren, en mis ik ook haar activistische trekjes. Ik ben gewoon niet zo’n broekenjager (ja, bij dezen is dat een woord) als Esther. Maar wel een onwijze sloddervos, af en toe serieus, met droge humor, en een hekel aan mijn hometown. En  ik rookte ook toen ik studeerde. (Begin er maar niet aan! Gore gewoonte.)’

 

giantdays3

Hoe zag jouw studententijd eruit? Wat herken je uit Giant days?
‘Eerst woonde ik bijna drie jaar met vijftien huisgenoten (het gros was man) in een supergezellig huis, daarna ben ik naar een studiootje verhuisd waar ik alleen met m’n eigen zooi te maken had. Mijn tiny aanrechtje werd meestal aan het zicht werd onttrokken door stapels afwas. Ik was een beetje een Esther qua deadlines, maar nadat ik aan de Technische Universiteit was gestopt, stelde de werklast op de UvA niet zo heel veel voor. Ik begon me pas weer echt druk te maken om mijn studie toen ik een master ging doen. Ik bleef een deadlinewerker, dus die scriptie schrijven was de hel.’


Waarom moet je je aan een graphic novel wagen, als je normaal gesproken fictie leest?
‘Lees je wel eens een boek? Binge je wel eens een serie? En weet je soms niet zo goed in welke van de twee je zin hebt? Dan is dit perfect. Het is grappig, het leest snel (als je wilt) maar er is ook zo ontzettend veel te zien. Er wordt zo ontzettend veel niet met woorden gezegd. En dat is gewoon ook wel eens lekker, tussen al je verplichte literatuur door.’

giantdays4


Wat is je favoriete scène uit het boek?
‘Oooo, dat is lastig. Maar de scène waarin Daisy haar achttiende verjaardag viert, en na de kroeg door een vriendin wordt meegesleurd naar een club (‘Jij gaat lekker los in de club.’) vind ik fabelhaft. Daisy’s naïviteit (‘Welke club? Boekenclub?’) en Esthers blutheid (‘Ik heb net mijn bankrekening gecheckt en ik ga níét lekker los in de club.’) vind ik prachtig. En het gesprek dat erop volgt over Esthers nieuwe laarzen is geweldig.’

giantdays5


Welk advies uit Giant days wil je studenten to be meegeven?
‘We doen allemaal maar wat. En we doen ook allemaal maar alsof we het wel weten, maar dat is echt een grapje. Blunder jezelf een weg door het leven, dat levert de beste verhalen op. En je wordt er een leuker mens van. Zoek mensen op bij wie je jezelf kunt zijn, doe dingen die je leuk vindt, eet minstens een maand lang alleen maar voedsel dat je van je ouders niet mocht, en bedenk: er is altijd de herkansing.’

giantdays6
giantdays7

Wil je er zeker van zijn dat jij dit grappige boek kunt lezen? Ren naar de winkel of koop ’m online via Boekenwereld.com of een andere webshop.

 

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven