Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

Luister naar je (lees)lijst!

28 september 2022

De scholen zijn weer begonnen! Moet jij dit jaar voor Nederlands boeken lezen van de leeslijst? Maar ben je niet zo’n grote lezer? Lees dan snel verder, want wij hebben een aantal superleuke boeken op een rijtje gezet waar je ook naar kunt luisteren! Deze audioboeken zijn los te koop of te luisteren op onder andere Storytel.

De luistertips zijn ingedeeld op leesniveau. Overleg met je docent onder welk niveau jij valt!


Niveau 1

Het leven van een Loser 1 – Jeff Kinney

Dit is het eerste deel in de supergrappige graphicnovelserie van Jeff Kinney.

Op een dag krijgt Bram Botermans van zijn moeder een dagboek. Daarin schrijft de onvergetelijke antiheld: ‘Maar als ze denkt dat ik nu mijn “gevoelens” ga opschrijven of zoiets, dan is ze gek. Dus verwacht geen “Lief dagboek” zus en “Lief dagboek” zo.

Klem – Mel Wallis de Vries

Schoolreis gone wrong

Op schoolreisje naar Vlieland! Alle ingrediënten voor een leuke trip zijn aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen.
Voor het politieonderzoek mag niemand van het eiland af; steeds meer feiten komen aan het licht. Bijna iedereen lijkt een motief te hebben. En bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan, en langzaam verandert het verblijf in een regelrechte hel.

Shock – Mel Wallis de Vries

Wat zou jij doen als een moordenaar je op de hielen zit?

Stel je voor: je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest. Alleen haar fiets en haar bebloede jas worden gevonden. Je wordt verscheurd door verdriet, maar ook door angst. Wat is er die avond met haar gebeurd? Pas na maanden lukt het je om je leven weer op te pakken.
Maar dan keert de moordenaar terug. En dit keer komt hij voor jou. Kun je nog vluchten? Of is het te laat? De waarheid blijkt nog gruwelijker dan je had gevreesd.

Vals – Mel Wallis de Vries

Hoe goed ken jij je vrienden?

Abby, Maud, Pippa en Feline kennen elkaar van school en zijn al jaren vriendinnen. In de kerstvakantie gaan ze naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Maud opeens na een ruzie. De overgebleven drie vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Maud naar het dorp is gelopen. Als Feline ook verdwijnt én ze bloedsporen in de sneeuw vinden, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar?

Schuld – Mel Wallis de Vries

Ben jij de volgende?

Kort na elkaar plegen enkele leerlingen zelfmoord. Er lijkt geen verband tussen de jongeren te zijn. De politie bestempelt het dan ook als een trieste samenloop van omstandigheden.
Maar dan krijgt de 16-jarige Tess een brief die alles verandert: JIJ BENT DE VOLGENDE… Wanneer Tess alles probeert te ontrafelen, doet ze een schokkende ontdekking. Nu moet ze vrezen voor haar eigen leven. Maar niemand gelooft haar.
Eén waarschuwing: zorg dat je naam niet op de lijst staat.


Niveau 2

De zee zien – Koos Meinderts

Niets is wat het lijkt in deze young adult-roman…

Ze zouden samen de schoorsteenpijp op klimmen, Kees en Jan. Dat was de afspraak. Ze wilden weten of je vandaar over de duinen de zee kon zien. Alleen Jan klimt naar boven. Kees ziet hem een dodelijke val maken en rent ervandoor.
Als hem uren later verteld wordt dat zijn vriend dood is, reageert hij geschokt, alsof hij van niets weet. Jaren later kijkt Kees terug op de dramatische gebeurtenis uit zijn jeugd: het echte verhaal moet nu maar eens verteld.


Niveau 3

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon

Grote prijswinnaar in binnen- én buitenland!

De vijftienjarige Christopher weet veel van wiskunde, maar weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en hij wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat. Maar wanneer blijkt dat de hond van de buurvrouw vermoord is, gaat hij op onderzoek uit. Hij begint aan een onvergetelijke reis die zijn veilige wereld volledig op zijn kop zet.


Niveau 4

Wij leugenaars – E. Lockhart

Een TikTok-hit over leugens, familiegeheimen en macht

Wij zijn Sinclairs. Niemand komt iets tekort. Niemand heeft het ooit mis. We wonen – in de zomer tenminste – op een privé-eiland voor de kust van Massachusetts. Misschien is dat alles wat je hoeft te weten. Behalve dat sommigen van ons leugenaars zijn.
Lees dit boek. En als iemand je vraagt hoe het eindigt, lieg.

Zit hier niets tussen wat je leuk lijkt? Check bij je docent of je een boek mag lezen dat niet op de lijst staat.

Nieuwsgierig naar de officiële leeslijst?

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven