Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
 • Tik Tok

7 vragen aan Helen Cox

20 september 2022

Auteursfoto Helen Cox

Helen Cox is een boekverslindende, fotograferende, filmgeobsedeerde romanschrijver. Na een auteursopleiding aan de universiteit van York ging ze aan de slag als schrijver voor een reeks tijdschriften, websites en blogs, evenals het schrijven van nieuws en nieuws voor tv en radio. Van haar populaire Kitt Hartley-serie zijn inmiddels 3 boeken in het Nederlands verschenen. En we hebben goed nieuws: begin volgend jaar verschijnen er nog 3 delen in de serie! De hoogste tijd om eens wat meer te weten te komen over Helen Cox!


1. Waar heb je jouw inspiratie voor de serie over Kitt Hartley vandaan gehaald?

‘Aan het begin van mijn carrière heb ik een paar romantische boeken geschreven, maar daarna wist ik niet echt wat ik moest schrijven. Ik had het erover met mijn literair agent, en zij stelde voor om iets te schrijven in het mysteriegenre, met de stad York als setting. Ik ben daar in de buurt opgegroeid en hou van het noorden van Engeland in het algemeen, dus zodra ze dat zei, klikte er iets. Als kind heb ik veel in de schoolbibliotheek gezeten, dus ik besloot dat mijn hoofdpersoon een bibliothecaris zou zijn, want dat leek me altijd al een fantastisch beroep. Het verbaast me nog steeds hoe naadloos alle verschillende onderdelen van het boek bij elkaar kwamen. Bijna alsof het zo had moeten zijn!’

2. De serie over Kitt Hartley valt onder het genre cosy crime, heb je bewust voor dit genre gekozen?

‘Dat was een bewuste keuze, omdat mijn agent het voorstelde. Maar het verhaal komt altijd op de eerste plaats en dus probeer ik hier en daar ook de grenzen van het genre te verleggen om iets anders te creëren. Er is bijvoorbeeld veel meer verwijzing naar relaties, vooral romantische relaties, opgenomen in mijn verhalen. Dat komt niet veel voor in een cosy crime-serie, maar ik wilde volledig afgeronde personages schrijven en al hun facetten laten zien, zonder schaamte of censuur.’

afbeelding van oude boeken

3. Waar schrijf je het liefst?

‘Ik schrijf het liefst in ons kantoor thuis, omringd door boeken (en stof!). We wonen aan zee, dus als ik in de knoop raak met mijn verhaal, kan ik een wandeling maken naar de vuurtoren en uitkijken over de oceaan. Ik kom altijd terug naar mijn bureau met nieuwe ideeën.’

4. Heb je rust nodig om te schrijven, of juist veel reuring om je heen?

‘Ik blokkeer het liefst alles met klassieke muziek. Omdat het puur instrumentaal is, word ik niet afgeleid door iemand die songteksten zingt, en het helpt me om me te concentreren op mijn schrijven. Als ik muziek met tekst zou spelen, zou ik per ongeluk het hele nummer uittypen, en voor je het weet heb je plagiaat gepleegd. Dat kunnen we niet hebben! Klassieke muziek is het veiligst.’

5. Welk boek, dat je zelf geschreven hebt, is je favoriet?

‘Ik moet dit heel, heel stilletjes typen, zodat mijn boeken me niet horen, maar ik heb echt genoten van het schrijven van Een uitgelezen moord (Murder on the Moorland). Ik geniet van het schrijven van al mijn boeken, maar die had een aantal interessante twists die bijzonder bevredigend waren. Inclusief een gecodeerd bericht van het slachtoffer.’

6. Je boeken spelen zich met name af in York. Als wij naar York zouden gaan, welke highlight mogen we echt niet overslaan?

‘York heeft nog steeds zijn middeleeuwse stadsmuren en je kunt er om- en overheen lopen en vanaf dat punt de hele stad bekijken. Mijn personages doen dit in het eerste boek in de serie, maar misschien wil je het zelf proberen? Er zijn zoveel dingen die ik zou willen aanbevelen, waaronder een wandeling langs de rivier de Ouse en een bezoek aan Holgate Windmill, maar als ik maar één ding zou kunnen kiezen, zou het lopen over de muren zijn. Er zijn maar heel weinig plaatsen in het Verenigd Koninkrijk waar je dat nog kunt doen, dus het is zeker de moeite van het bekijken waard.’

7. Wat kies je?

 • Pizza of pasta
  ‘Ik kan niet kiezen tussen die twee! Serieus, dat is te moeilijk. Ik wil een makkelijkere vraag!’
 • Koffie of thee
  ‘Ik drink geen van beide… Ik weet het, Kitt Hartley zou zich voor me schamen. Ik ben in plaats daarvan verslaafd aan cola light.’
 • Boek of e-book
  ‘Fictie op papier, non-fictie op scherm!’
 • Bloemen of planten
  ‘Bloemen. En dan vooral narcissen.’
 • Hond of kat
  ‘Honden. Ik heb het soort onvoorwaardelijke geruststelling en aanbidding nodig die alleen een hond kan bieden.’
 • Een serie of een losstaand boek
  ‘Een serie! Als je ergens van houdt, wil je er méér van hebben.’


Over de Kitt Hartley-serie

Foto van de boeken uit de Kitt Hartley-serie van Helen Cox

Maak kennis met Kitt Hartley, een vrolijke, eigenwijze bibliotheekmedewerker en hobby-detective. Een van haar passies is het onderzoeken van misdaden in het pittoreske stadje York en het omliggende platteland. Deze lost ze op door gebruik te maken van haar uitgebreide kennis die ze opgedaan heeft uit de misdaadboeken die ze graag leest.

Lees nu deze charmante en grappige cosy crime-serie van Helen Cox! Verkrijgbaar als paperback, e-book en te luisteren als audioboek via jouw favoriete streamingsdienst.


Kan jij ook niet wachten om te beginnen in deze serie van Helen Cox? Laat het ons weten! Dat kan via Facebook en Instagram.

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven