Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

Het Van Gogh-mysterie p.249 – De sterrennacht

21 juli 2022

Vincent van Gogh, De sterrennacht (1889)

De sterrennacht is een schilderij van de Nederlandse postimpressionistische kunstschilder Vincent van Gogh. Het is geschilderd in olieverf op doek en meet 73 bij 92 cm. Het wordt gezien als een van zijn grootste meesterwerken, dat hij in 1889 schilderde. Het behoort tot de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York.
            Vanaf 1888, tijdens zijn verblijf in Arles, heeft Van Gogh diverse stukken geschilderd die op De sterrennacht lijken. Dit wordt door velen beschouwd als zijn meest creatieve fase (februari 1888 – mei 1889). Hij noemde deze periode zelf zijn ‘Studie van de sterrenhemel’. Zo schilderde hij in september 1888 het stuk Sterrennacht boven de Rhône, dat erg op dit schilderij lijkt. Van Gogh maakte De sterrennacht in juni 1889, toen hij gedurende langere tijd vrijwillig was opgenomen in het ziekenhuis van Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence voor een psychiatrische behandeling. Ook maakte hij een aantal pentekeningen met hetzelfde onderwerp. Halverwege september stuurde hij de sterrennachtschilderijen naar zijn broer in Parijs.
            Het schilderij is een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Het is een uitzicht vanuit een denkbeeldig punt over een dorp met een kerktoren, en links een vlammende cipres en rechts olijfbomen tegen de heuvels.
            Vaak wordt het schilderij geassocieerd met deze woorden van Vincent van Gogh: ‘Waarom, vraag ik me af, zouden de stralende stippen in de lucht niet net zo makkelijk te bereiken zijn als de zwarte stippen op de kaart van Frankrijk? Net zoals we de trein naar Tarascon of Rouen nemen, gebruiken we de dood om naar de sterren te reizen.’ Hij schreef dit in een brief aan zijn broer Theo die hij verzond vanuit Arles op 9 of 10 juli 1888.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_sterrennacht
Bron afbeelding: https://www.moma.org/collection/works/79802?locale=en

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven