Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

Het Van Gogh-mysterie p.61 – De ambassadeurs

21 juli 2022

Hans Holbein de Jonge, De ambassadeurs (1533)

De ambassadeurs, ook wel De Franse gezanten is een schilderij van de Duitse kunstschilder Hans Holbein de Jonge. Het is geschilderd in 1533, in olieverf op een paneel van 207 × 209 centimeter groot. Het is een groot dubbelportret. Het schilderij heeft in eerste instantie, tot 1563, gehangen in het kasteel van Jean de Dinteville: Château de Polisy. Het werk bevindt zich sinds 1890 in de collectie van de National Gallery te Londen.
            Holbein portretteert in De ambassadeurs twee mannen. Links staat Jean de Dinteville, de 29-jarige Franse ambassadeur in Londen, rechts staat zijn vriend Georges de Selve, de 25-jarige bisschop van Laveur, die ook diplomatieke taken uitvoerde voor koning Frans I.De mannen lijken naar hedendaagse begrippen ouder. In de zestiende eeuw was de levensverwachting nog aanzienlijk lager dan nu en bekleedden mannen al vaak op jonge leeftijd hoge posten.
            Beide mannen waren in 1531 en 1533 in Londen om de mogelijkheden te bespreken van een huwelijk tussen Hendrik VIII en een prinses van het Franse hof. De paus moest dan wel toestemming verlenen voor het beïndigen van Hendriks huwelijk met Catharina van Aragon, die hem geen zoon wist te schenken.
         De ambassadeurs geldt als een van de meest iconische portretten uit de hoogrenaissance.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_ambassadeurs

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven