Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

Het Van Gogh-mysterie p.50 – Impressie, opkomende zon

21 juli 2022

Claude Monet, Impressie, opkomende zon (1872)

Impressie, opkomende zon is een schilderij van de Franse kunstschilder Claude Monet uit 1872, waaraan de kunststroming impressionisme haar naam ontleent.
            De meest waarschijnlijke datum voor het ontstaan van het schilderij is 13 november 1872. Het werk is linksonder gesigneerd met ‘Monet 72’ en het werk maakt sinds 1940 deel uit van de collectie van het Musée Marmottan Monet in Parijs. De term ‘impressionisme’ werd snel bekend, maar het werk zelf werd erg snel vergeten. Pas in mei 1931 werd het werk opnieuw aan het publiek getoond.
            Het onderwerp van het schilderij is de haven van Le Havre op een mistige dag, geschilderd in zeer losse verftoetsen, die het onderwerp eerder suggereren dan echt omlijnen. In een blauwachtige mist zijn, naast een klein bootje, de masten van enkele zeilschepen te zien, en op de achtergrond, bijna onzichtbaar in de mist, de kades met kranen en schoorstenen. De oranje zon, net boven de horizon, tekent een lichtstraal op het water. Monet vangt het vluchtige moment waar land, water en lucht in de nevel nog één lijken te zijn, voordat het felle daglicht alles scherp zal aftekenen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Impression,_soleil_levant

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven