Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

De Rembrandt-roof p. 87 – Het concert

15 maart 2023

Johannes Vermeer, Het concert, 1663-1666

In een huiselijke salon concentreren twee vrouwen en een man zich op het maken van muziek. De staande vrouw houdt bladmuziek vast en steekt haar hand op om de maat aan te geven voor de anderen. De man, weggedraaid van onze blik, draagt een uitgebreid versierde sjerp die aangeeft dat hij lid is van een schutterij.

De figuren in de kamer zijn geconcentreerd bezig met hun muziek: ze kijken elkaar niet aan en lijken zich er niet van bewust dat ze worden geobserveerd. Op de grote tafel links ligt een luit, terwijl een viola da gamba (een knieviool) op de grond ligt. Worden deze instrumenten binnenkort door het trio in gebruik genomen, of komen er nog andere bij? Vermeer creëert opzettelijk een gevoel van mysterie. Het schilderij staat open voor interpretatie.

Het mysterie wordt versterkt door Vermeers beroemde aandacht voor de reflecties van het licht. Het schittert op de parels van de vrouw, de gouden draden van de sjerp van de man, de witte zijden rok en zelfs het Perzische tapijt dat op de tafel ligt.

Bron: Alan Chong, “The Concert,” www.gardnermuseum.org

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven