FAQ

Hier vindt u informatie over ons en voor u. Wilt u een vraag stellen die niet bij de veelgestelde vragen staat? Mail uw vraag dan naar info@uitgeverijdefontein.nl.

Vragen over boeken

Waar kan ik informatie vinden voor mijn boekbespreking?

Zoek eerst het boek dat je wilt bespreken met behulp van het zoekvenster links boven aan de site. Bij elk boek vind je informatie over de inhoud, quotes en informatie over hoe het boek eruit ziet. Klik op de naam van de schrijver voor informatie over de schrijver of illustrator. Daar vind je ook zijn of haar website, Facebook-pagina of Twitter-account.

Heb je alle informatie verzameld? Op onze boekbesprekingspagina hebben we een hoop boekbesprekingvragen voor jou op een rijtje gezet. Die vragen helpen je om een mooi verhaal te maken van alles wat je nu weet over jouw favoriete boek, schrijver of illustrator. Veel succes!

Waar kan ik jullie boeken en e-books kopen?

Onze boeken zijn te koop in de boekhandel bij jou in de buurt.

Je kunt onze boeken ook bestellen op internet. Onder de beschrijving van elk boek op onze website vind je een knop ‘Direct bestellen’. Die knop verwijst naar onze eigen webwinkel Boekenwereld.com. Op de productpagina vind je ook de andere bindwijzes, bijvoorbeeld als e-book. Je kunt de boeken ook altijd kopen bij andere webwinkels zoals Bruna.nl, Libris.nl of Bol.com

Is het boek dat je zoekt niet meer leverbaar? Voor niet meer leverbare titels kun je vaak terecht bij de bibliotheek. Je kunt ook op internet zoeken naar een tweedehands exemplaar.

Ik ben op zoek naar een oudere titel maar kan die niet vinden op deze website. Is deze titel nog wel leverbaar?

Op onze website vind je alle leverbare titels van De Fontein. Staat het boek dat je zoekt niet op de site? Dan is het boek waarschijnlijk niet meer te koop. Niet meer leverbare titels kun je vaak nog wel lenen in de bibliotheek. Je kunt ook op internet zoeken naar een tweedehands exemplaar.

Zoektips:

 • Zoek op woorden uit de titel van het boek dat je zoekt;
 • Zoek op schrijver of illustrator. Op de pagina van elke schrijver of illustrator vind je al zijn of haar boeken. Je vindt er ook boeken die door de schrijver vertaald zijn;
 • Weet je de titel of auteur niet? Kijk onder Boeken bij onze genres;

Mag ik een fragment of illustratie uit een boek overnemen?

Alle werken van de auteurs en illustratoren die uitgegeven worden zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een tekstfragment of illustratie gebruiken van één van onze auteurs, vertalers of illustratoren, dan dient u toestemming te vragen.

Aan overname van een fragment of illustratie zijn kosten verbonden. De hoogte is afhankelijk van het doel van het gebruik, het aantal woorden en oplage van de uitgave. Ook worden administratiekosten in rekening gebracht.

Mail uw verzoek via ons contactformulier. Vermeld in de onderwerpregel ‘Overname fragment’. Zorg dat de volgende punten duidelijk vermeld zijn:

 • De titel en de auteur van de publicatie waaruit u iets wilt overnemen;
 • Het ISBN van de publicatie waaruit u iets wilt overnemen. Het ISBN vindt u achterop het boek of op de colofonpagina;
 • Het paginanummer (of -nummers) van het fragment of de illustratie, en het aantal woorden en/of het aantal illustraties dat u zou willen overnemen;
 • Een korte omschrijving van het project waarvoor u het fragment wilt gebruiken, en de aard ervan (commercieel, educatief of persoonlijk);
 • Indien het project een publicatie betreft: oplage, verkoopprijs, omvang.

Zorg ervoor dat u uw verzoek tijdig bij ons indient, zeker wanneer u te maken hebt met een strakke planning of deadline. Wij proberen zo snel mogelijk te reageren op elk verzoek, maar houdt u rekening met een reactietermijn van vier tot zes weken.

Als u van ons toestemming krijgt om een fragment of illustratie te gebruiken, is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat:

 • De tekst of illustratie correct overgenomen wordt;
 • Er een correcte bronvermelding geplaatst wordt bij het fragment of in het colofon van uw publicatie. D.w.z. auteur, titel van de bron, jaar van uitgave, uitgeverij;
 • Er een bewijsexemplaar wordt gestuurd aan de uitgeverij ter controle.

Mag ik een gedicht of een prozafragment van een De Fontein-auteur overnemen?

Op gedichten en prozafragmenten berust auteursrecht. Ze mogen niet worden overgenomen in uitgaven of op websites van derden zonder betaling en zonder uitdrukkelijke toestemming van de desbetreffende schrijver en de uitgeverij. Indien u een gedicht of prozafragment van een De Fontein-auteur wilt gebruiken, kunt u hiervoor een email sturen naar info@uitgeverijdefontein.nl. Uw aanvraag wordt dan zo spoedig mogelijk in behandeling genomen. Indien Uitgeverij De Fontein u toestemming verleent voor overname, betekent dit automatisch dat ook de desbetreffende schrijver zijn of haar toestemming heeft gegeven.

Ik wil een van jullie boeken lezen met mijn leesclub. Zijn er van deze titel leesclubvragen beschikbaar?

Van een aantal titels van De Fontein zijn leesclubvragen beschikbaar die u kunnen helpen de discussie op gang te brengen. U vindt deze op de pagina Leesclubs. Als het boek dat u wilt lezen er niet tussen staat, dan zijn er helaas geen leesclubvragen beschikbaar.

Vragen over auteurs en illustrators

Wanneer komt het volgende boek van mijn favoriete auteur uit?

In de menubalk vind je de categorie Verwacht. Daar vind je alle boeken die binnenkort gaan verschijnen bij Uitgeverij De Fontein. Het boek dat als eerste verschijnt staat helemaal links bovenaan, maar je kunt de boeken ook sorteren op naam of auteur. Je kunt ook kijken in onze meest recente catalogus.

Staat het nieuwe boek van jouw favoriete auteur hier niet tussen? Dan is het nog niet duidelijk of en wanneer er een nieuwe boek verschijnt.

Tip: op de website of Facebook-pagina van jouw favoriete auteur staat vaak ook informatie over boeken die binnenkort verschijnen.

Hoe kan ik in contact komen met een auteur of illustrator?

Omwille van de privacy van schrijvers en illustratoren geeft Uitgeverij De Fontein geen adressen, telefoonnummers of e-mailadressen van auteurs aan derden.

Onze auteurs vinden het natuurlijk wel heel leuk om post te krijgen. Je kunt jouw bericht aan ons sturen via het contactformulier. Zorg dat je duidelijk vermeldt voor wie jouw bericht bedoeld is. Of stuur je brief per post aan:

Uitgeverij De Fontein
t.a.v. [naam schrijver of illustrator]
Postbus 13288
3507 LG Utrecht

De Fontein stuurt jouw mail of brief zo snel mogelijk door aan de betreffende auteur of illustrator.

Hoeveel boeken zijn er verschenen van Baantjer?

Tot Appie Baantjers overlijden heeft hij, naast enkele losse titels en verhalen, maar liefst 70 boeken over rechercheur De Cock met ceeooceekaa geschreven. De reeks heeft een vervolg gekregen met De Cock-boeken die zijn gebaseerd op de scenario’s voor de tv-serie. De boeken worden in de zo kenmerkende Baantjer-stijl geschreven door Peter Römer die zich sinds jaar en dag in het personage De Cock heeft verdiept en die De Cock in de vervolgdelen vanaf boek 71 dan ook vakkundig en hartverwarmend vormgeeft. Twee keer per jaar verschijnt er een nieuw deel in de De Cock-reeks. Kijk hier voor de meest recente titels van Baantjer.

Andere vragen

Wat moet ik doen als ik een manuscript wil uitgeven?

U kunt uw manuscript ter beoordeling voorleggen aan de redactie van een van de uitgeverijen in Nederland en Vlaanderen, of aan een literair agentschap. De redactie baseert hun beslissing niet alleen op de kwaliteit van het manuscript, maar ook op de mate waarin het binnen het fonds past. Wilt u uw manuscript aan ons opsturen? Kijk dan eerst bij Over de uitgeverij of uw werk bij ons past. Bent u ervan overtuigd dat dat het geval is? Stuur dan uw werk aan ons secretariaat.

Uitgeverij De Fontein
t.a.v. Secretariaat (De Fontein Romans & Spanning of Kinder- en jeugdboeken)
Postbus 13288
3507 LG Utrecht

Let daarbij op het volgende:

 • Stuur een geprinte versie per post, met daarbij een samenvatting van 1 à 2 A4’tjes.
 • Vermeld duidelijk uw correspondentieadres.
 • Stuur geen originelen. Uitgeverij De Fontein is niet verantwoordelijk voor zoekgeraakt werk.
 • Handgeschreven of digitale inzendingen worden niet behandeld.
 • Ingezonden werk wordt in principe niet geretourneerd, tenzij u retourporto bijsluit.

De ontvangst van uw werk wordt per post bevestigd. Vanwege het grote aantal manuscripten dat wij wekelijks ontvangen, kan het enkele maanden duren voordat u een reactie van ons ontvangt. Evenmin is het mogelijk alle afwijzingen van een uitvoerig leesrapport te voorzien. Over de beoordeling kan niet worden gecorrespondeerd.

Is er promotiemateriaal beschikbaar voor onze school?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Mail uw verzoek aan promotie@uitgeverijdefontein.nl.

Ik wil graag stage lopen bij De Fontein, bij wie kan ik terecht?

Zie onze vacaturepagina.

Ik ben freelancer en wil graag voor jullie vertalen, vormgeven, persklaarmaken of corrigeren. Bij wie kan ik terecht?

Wilt u meewerken aan onze mooie boeken, en hebt u kennis en ervaring te bieden? Stuur uw motivatie en cv (maximaal 1 MB) aan info@uitgeverijdefontein.nl.