Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

10 vragen aan Elvin Post

15 juni 2023

Het nieuwste boek van Elvin Post: Catch is 25 april verschenen! Het perfecte moment dus om de schrijver achter dit boek een beetje te leren kennen. Daarom stelde we Elvin Post tien leuke vragen om een kijkje te nemen in zijn leven als schrijver. Hoe is hij begonnen met schrijven? Wilde hij eigenlijk altijd al schrijver worden? Lees snel verder voor de antwoorden!

Hoe ben je ooit met schrijven begonnen?

Ik werkte in Manhattan voor de agent van onder anderen Stephen King en George R.R. Martin. Ik las heel veel boeken en dacht op een bepaald moment: misschien kan ik dit ook wel. Ik had ook veel tijd in de weekenden, want ik was daar zonder mijn vrienden en er was ook geen voetbalclub in de buurt. Ik vraag me weleens af of ik ook schrijver was geworden als ik niet naar Amerika was gegaan op mijn 23e. In Nederland bracht ik mijn weekenden vaak door met mijn vrienden en was ik op zondag altijd aan het voetballen. In Amerika heb ik ontdekt hoe leuk schrijven kan zijn en daar ben ik nog steeds dankbaar voor.

Wilde je vroeger altijd al schrijver worden?

Nee, voetballer. Diep van binnen zou ik dat nog steeds wel willen, alleen wordt dat lastig op mijn 49e, haha. Gelukkig vind ik boeken schrijven ook heel leuk!

Wat doe je graag als je niet aan het schrijven bent?

Tijd doorbrengen met mijn dochters, vrienden en familie, naar de film gaan, lezen en voetballen.

Hoe kom je op nieuwe ideeën voor een boek?

Ideeën zijn overal. Mijn eerste boek – Groene vrijdag – schreef ik naar aanleiding van een verhaal dat ik iemand in Manhattan in de metro aan zijn buurman hoorde vertellen. Toen ik was uitgestapt, vroeg ik me af hoe die man zou omgaan met het probleem waarover hij het had gehad. Daarna ging mijn fantasie ermee aan de haal. Ik heb ook een keer een boek over een televisiekok geschreven (Dame blanche). Dat kwam tot stand nadat ik met mijn oudste dochter een rol als figurant had gehad in de film ‘Black Out’ van Arne Toonen. We waren een hele dag op de set en er was een vrouw die daar de catering deed voor alle acteurs en figuranten. Ze was heel aardig voor mijn dochter, die nog heel jong was, en gaf haar steeds lekkere dingen. Ik heb haar verhaal gebruikt als achtergrond voor de televisiekok in mijn boek.

Hoe kwam je op het idee van het verhaal van Catch?

Ik hoorde van mijn jongste dochter over een jongerenapp waarbij mensen zich makkelijk kunnen uitgeven voor iemand anders. Dat vond ik best een eng idee en daarmee ben ik aan de slag gegaan.

Vind je jeugdboeken schrijven makkelijker dan voor volwassenen?

Dat is moeilijk te zeggen. Als ik een nieuw idee heb voor een boek, ga ik meestal meteen aan de slag. Het gaat een tijdje als vanzelf en dan werpt het boek problemen op die je als schrijver moet oplossen. Dat geldt voor zowel boeken voor jongeren als boeken voor volwassenen. Die ‘probleemfase’ vind ik nooit de leukste, maar als het allemaal vanzelf ging, dan zou het misschien minder fijn voelen als het boek af is.

Ben je van plan meer jeugdthrillers te gaan schrijven?

Ja, dat ben ik wel van plan. Ik heb veel goede reacties gehad op Geen weg terug en ik hoop dat lezers Catch ook spannend gaan vinden. Maar het belangrijkste: ik vind het leuk om te doen.

Wat is je lievelingsboek?

Haha, dat is een heel moeilijke. Ik vind zóveel boeken goed.

Mijn favoriete jeugdboeken zijn dan Momo en de tijdspaarders van Michael Ende en De GVR van Roald Dahl. Mijn favoriete boeken voor volwassenen zijn: De aanklager van Scott Turow, Get Shorty van Elmore Leonard en 22-11-1963 van Stephen King.

Wat is het leukste boek dat je geschreven hebt?

Ik ben heel blij met Vals beeld, mijn tweede boek, over een waargebeurde schilderijenroof. Bij Geen weg terug heb ik ook een fijn gevoel omdat het mijn eerste jeugdboek is en het is opgedragen aan mijn dochters. Maar echt een favoriet kiezen, vind ik moeilijk. Laat lezers dat maar bepalen…

Heb je tips voor jongeren die ook een boek willen gaan schrijven?

Lees veel en bestudeer de schrijvers die je zelf goed vindt. Probeer erachter te komen waarom hun boeken je raken (Waarom lach of huil je na een scène? Waarom vind je iets heel spannend? Etc.). Filmregisseur Steven Spielberg zei een keer dat het prima is om anderen te imiteren als je jong bent en begint. Uiteindelijk vind je vanzelf je eigen stem en waarschijnlijk klinkt die sowieso al door in je verhaal. Ook: schrap als je niet tevreden bent. Dat is beter dan doorgaan terwijl je buikgevoel zegt dat er iets niet klopt. Dan ga je na een lange tijd waarschijnlijk alsnog schrappen, maar dan heeft het meer tijd gekost en moet je misschien nog veel meer weggooien.

Elvins nieuwe jeugdthriller Catch is vanaf nu overal verkrijgbaar! Ook als e-book en te beluisteren als audioboek.

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven