Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

Baantjer komt terug!

5 juni 2018

Baantjer op witte doek en op tv

Na jaren van plannen en onderhandelen heeft De Fontein namens de erven Baantjer een licentie aan producent Millstreet verleend voor een film en tv-serie over ‘de jonge De Cock’.

Nadat Peter Römer jaren geleden over het idee voor het scenario van hem en zijn zoon Thijs met De Fontein sprak, kwam enkele maanden terug de licentie rond. Tijdens de langdurige contractfase werd De Fontein bijgestaan door Dorien van Londen en Charissa Koster van VBK’s Shared Stories.

Inmiddels zijn de productieplannen vergevorderd. De opnames van Baantjer starten in september. De serie en de film worden geproduceerd door Millstreet Films.

De Cock, met ceeooceekaa, komt terug, maar dan in een nieuwe jas. In een speelfilm gevolgd door een serie voor Videoland en RTL 4. De kijker maakt kennis met een jonge Jurre de Cock, gespeeld door Waldemar Torenstra. De rol van zijn partner, Tonnie Montijn, wordt vertolkt door Tygo Gernandt. De regie is in handen van Arne Toonen (Dik Trom, De Boskampi’s). Het idee voor de serie en film is afkomstig van Thijs Römer en Peter Römer.

Het decor wordt gevormd door de roerige jaren 80 in Amsterdam. Het verhaal begint als De Cock (dan eind 30) net rechercheur is geworden. De Cock en Montijn stuiten op een moordzaak die leidt naar een mogelijke aanslag tijdens de kroning van prinses Beatrix. Ze moeten alles op alles zetten om een drama op de kroningsdag te voorkomen.

De speelfilm is volgend jaar te zien in de bioscoop en dient als kick-off voor de gelijknamige nieuwe dramaserie, die later in zijn geheel bij Videoland en RTL 4 te zien is.

Waldemar Torenstra over zijn rol: “Het is een enorme eer en tegelijkertijd een grote uitdaging om in de huid te kruipen van één van Nederlands meest bekende personages, inspecteur De Cock.”

Tygo Gernandt: “Ik kijk er enorm naar uit om met Waldemar dit detective duo te gaan spelen. En om met regisseur Arne Toonen te werken, die een meester is in het creëren van een eigen wereld op beeld. Het verhaal speelt zich af in de jaren 80 maar het zal heel erg van nu voelen.”

Scenario en regie
Het filmscenario is geschreven door Carl Joos (De Premier, The Broken Circle Breakdown, De Zaak Alzheimer) en Thijs Römer. De serie wordt geschreven door Reint Schölvinck (Van God Los-serie, Moordvrouw) en Wolter Muller (De Ludwigs).
Regisseur Arne Toonen: “Mijn handen jeuken om deze film te maken. Mijn taak om de legendarische De Cock te laten herrijzen, maar dan in zijn jongere jaren is echt een toffe uitdaging, waar ik direct voor heb getekend. We gaan de fans niet teleurstellen en een nieuw publiek verrassen.”
De speelfilm en dramaserie Baantjer worden geproduceerd door Rachel van Bommel van Millstreet Films, in co-productie met Hilde De Laere van FBO. De serie wordt gemaakt in opdracht van RTL en Videoland. Paradiso Filmed Entertainment brengt de speelfilm volgend jaar uit in de bioscoop in Nederland en België. Er wordt ook nog gesproken met Belgische omroepen.

Baantjer is gebaseerd op de werken van A.C. Baantjer, uitgegeven door De Fontein. Van de Baantjer-boeken zijn 7 miljoen exemplaren verkocht.

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven