Op werkdagen voor 20.00 uur besteld, volgende werkdag in huis (NL)
  • Tik Tok

Maak kennis met cosy crime-auteur Liesbeth van Kempen

13 december 2023

Liesbeth van Kempen

Liesbeth van Kempen verhuisde jaren geleden vanuit de Randstad naar een klein dorp in Friesland. Het Friese land en de dorpsgemeenschap zetten haar fantasie aan het werk wat leidde tot de tot nu toe driedelige serie Moorden in het noorden. Deel 1 en 2 zijn nu te lezen als e-book en te beluisteren als luisterboek. Deel 3 verschijnt op 15 januari 2024. In dit artikel maak je kennis met auteur Liesbeth van Kempen.

Liesbeth van Kempen

Heb je een schrijfroutine en kun je ons daar meer over vertellen?

Mijn schrijfroutine is wisselend. Soms begin ik al tijdens het ontbijt met schrijven en vaak na de middagwandeling met mijn hond, want dan is mijn hoofd lekker leeg en is er meer ruimte voor creativiteit. Een schrijfplan heb ik zeker niet! Ik moet er zelfs niet aan denken. Mijn manier van schrijven is organisch en op een paar van tevoren uitgezette hoofdlijnen na, ontstaat het verhaal tijdens het schrijven. Een bijzonder en intrigerend proces waarin ik mezelf blijf verrassen. Daar durf én kan ik inmiddels op vertrouwen.

Hoe kwam je op het idee om de serie zich af te laten spelen in het Noorden?

Met name Britse cosy crime-series spelen zich vaak af in kneuterige dorpjes met een bonte verzameling aan inwoners. Dergelijke dorpjes hebben we in Nederland natuurlijk ook! Twaalf jaar geleden ben ik vanuit de Randstad verhuisd naar de prachtige provincie Friesland, en laat ik nou met veel plezier in zo’n dorpje wonen! Hierdoor ontstond bij mij het idee om het fictieve Roggedorp te creëren, met haar (eveneens fictieve) zeer kleurrijke inwoners. De drie hoofdpersonages in deze serie zijn ook vanuit de Randstad naar het Friese dorp verhuisd. Soms kun je verhalen dus heel makkelijk vanuit je eigen situatie schrijven.

Waar komt je liefde voor het schrijven van thrillers vandaan?

Liefde voor het thrillergenre is een iets te groot woord, hoor… Zelf vind ik mijn schrijfstijl meer onder de noemer detectives vallen. Na het schrijven van de thrillers Gevaarlijk spel en Verpest kan ik me nu helemaal vinden in het subgenre cosy crime. Ingrediënten als humor, luchtigheid en een hoog whodunit-gehalte, maken dat ik als auteur er alles in kwijt kan en met heel veel plezier aan de serie MOORDEN IN HET NOORDEN werk.

Je bent oprichter en onderdeel van het schrijverscollectief Moordwijven; staan er nog leuke projecten op de planning?

Jazeker! Moordwijven Marlen Visser, Isa Maron, Ingrid Oonincx en ik schrijven gezamenlijk aan de cosy crime-serie DE COCKTAILMOORDEN, die ook door Uitgeverij De Fontein wordt uitgegeven. Het is niet alleen inspirerend en enorm verrijkend, maar vooral ook heel leuk om hier met z’n vieren aan te werken.

Meer over de serie Moorden in het noorden

Anderhalf jaar geleden is Annemiek vanuit Blaricum verhuisd naar het dorpje Roggedorp/Roggedoarp in de provincie Friesland. Integreren is een uitdaging en daarom plaatst ze een oproep in de dorpskrant: ‘Op zoek naar ondernemende Randstadse dames’. Twee vrouwen reageren: Fleur, verhuisd vanuit Amsterdam, en Dorien, een rasechte Utrechtse. De drie hebben direct een klik. Wat zij niet konden vermoeden is dat er diverse moorden op hun pad komen en zij zich ontpoppen tot gedreven amateurdetectives.

Bekijk hier alle boeken van Liesbeth van Kempen.

Bekijk onze nieuwste blogs

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws in je inbox over jouw favoriete boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven