Kinder- & jeugdboeken

Stel je vraag

Hier vind je het antwoord op vragen die mensen ons vaak stellen. Heb je een vraag die niet bij de veelgestelde vragen staat? Vul dan ons contactformulier in.

Vragen over boeken
Waar kan ik informatie vinden voor mijn boekbespreking?
Waar kan ik jullie boeken en e-books kopen?
Hoe kan ik zien of er een e-book is verschenen van een titel?
Hoe kan ik zien voor welke leeftijd een boek geschikt is?
Ik ben op zoek naar een boek van De Fontein Jeugd, maar kan het niet vinden op deze website. Is de titel nog leverbaar?
Mag ik een fragment of illustratie uit een boek overnemen?

Vragen over schrijvers en illustrators
Waar kan ik informatie vinden voor mijn boekbespreking?
Wanneer komt het volgende boek van mijn favoriete schrijver uit?
Hoe kan ik in contact komen met een schrijver of illustrator?

Andere vragen
Is er promotiemateriaal beschikbaar voor onze school?
Wat moet ik doen als ik een manuscript wil insturen?
Ik wil graag stage lopen bij De Fontein Jeugd, bij wie kan ik terecht?
Ik ben freelancer en wil graag voor jullie vertalen, vormgeven, persklaarmaken of corrigeren. Bij wie kan ik terecht?


Waar kan ik informatie vinden voor mijn boekbespreking?
Zoek eerst het boek dat je wilt bespreken met behulp van het zoekvenster rechts boven aan de site. Bij elk boek vind je informatie over de inhoud, quotes en informatie over hoe het boek eruit ziet. Klik op de naam van de schrijver voor informatie over de schrijver of illustrator. Daar vind je ook zijn of haar website, Facebook-pagina of Twitter-account.

Heb je alle informatie verzameld? Op onze boekbesprekingspagina hebben we een hoop boekbesprekingvragen voor jou op een rijtje gezet. Die vragen helpen je om een mooi verhaal te maken van alles wat je nu weet over jouw favoriete boek, schrijver of illustrator. Veel succes!

Terug naar boven


Waar kan ik jullie boeken en e-books kopen?
Onze boeken zijn te koop in de (kinder)boekhandel bij jou in de buurt.

Je kunt onze boeken ook bestellen op internet. Onder de beschrijving van elk boek op onze website vind je een knop ‘Koop dit boek’. Die knop verwijst naar onze webwinkel Boekenwereld.com. Soms zie je ook een knop ‘Koop als e-book’. Als je daarop klikt kun je het e-book kopen op de website eBook.nl.

Is het boek dat je zoekt niet meer leverbaar? Voor niet meer leverbare titels kun je vaak terecht bij de bibliotheek. Je kunt ook op internet zoeken naar een tweedehands exemplaar.

Terug naar boven


Hoe kan ik zien of er een e-book is verschenen van een titel?
Niet al onze boeken verschijnen ook als e-book. Soms mogen we geen e-book maken van een boek, en soms kunnen we geen e-book maken. Bijvoorbeeld omdat een boek heel groot is, en het als e-book niet meer lekker leest. Of omdat er veel illustraties in een boek zitten die op een e-reader niet mooi zijn. Of misschien omdat je veel zelf moet invullen in het boek. In een e-book is dat vaak lastig.

Onder de beschrijving van elk boek op onze website vind je een knop ‘Koop dit boek’. Die knop verwijst naar onze webwinkel Boekenwereld.com. Soms zie je ook een knop ‘Koop als e-book’. Dat betekent dat er een e-book beschikbaar is van deze titel. Als je daarop klikt kun je het e-book kopen op de website eBook.nl.

Als er geen knop ‘Koop als e-book’ staat, is het boek niet te koop als e-book.

Terug naar boven


Hoe kan ik zien voor welke leeftijd een boek geschikt is?
Bij de beschrijving van een boek vind je onder het omslag alle informatie over het boek. Daar kun je vaak zien voor welke leeftijd het boek bedoeld is. Bij Het leven van een Loser staat bijvoorbeeld Genre: Fictie 10-12 jaar.

Terug naar boven


Ik ben op zoek naar een boek van De Fontein Jeugd, maar kan het niet vinden op deze website. Is deze titel nog leverbaar?
Op onze website vind je alle leverbare titels van De Fontein Jeugd. Staat het boek dat je zoekt niet op de site? Dan is het boek waarschijnlijk niet meer te koop. Niet meer leverbare titels kun je vaak nog wel lenen in de bibliotheek. Je kunt ook op internet zoeken naar een tweedehands exemplaar.

Zoektips:

 • Zoek op woorden uit de titel van het boek dat je zoekt;
 • Zoek op schrijver of illustrator. Op de pagina van elke schrijver of illustrator vind je al zijn of haar boeken. Je vindt er ook boeken die door de schrijver vertaald zijn;
 • Weet je de titel of auteur niet? Kijk onder Boeken bij onze genres;
 • Het kan zijn dat je een boek zoekt van De Fontein dat geen kinder- of jeugdboek is. Kijk voor alle boeken voor volwassenen op de website van De Fontein Romans & Spanning.

Terug naar boven


Mag ik een fragment of illustratie uit een boek overnemen?
Alle werken van de auteurs en illustratoren die uitgegeven worden zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een tekstfragment of illustratie gebruiken van één van onze auteurs, vertalers of illustratoren, dan dient u toestemming te vragen.

Aan overname van een fragment of illustratie zijn kosten verbonden. De hoogte is afhankelijk van het doel van het gebruik, het aantal woorden en oplage van de uitgave. Ook worden administratiekosten in rekening gebracht.

Mail uw verzoek via ons contactformulier. Vermeld in de onderwerpregel ‘Overname fragment’. Zorg dat de volgende punten duidelijk vermeld zijn:

 • De titel en de auteur van de publicatie waaruit u iets wilt overnemen;
 • Het ISBN van de publicatie waaruit u iets wilt overnemen. Het ISBN vindt u achterop het boek of op de colofonpagina;
 • Het paginanummer (of -nummers) van het fragment of de illustratie, en het aantal woorden en/of het aantal illustraties dat u zou willen overnemen;
 • Een korte omschrijving van het project waarvoor u het fragment wilt gebruiken, en de aard ervan (commercieel, educatief of persoonlijk);
 • Indien het project een publicatie betreft: oplage, verkoopprijs, omvang.

Zorg ervoor dat u uw verzoek tijdig bij ons indient, zeker wanneer u te maken hebt met een strakke planning of deadline. Wij proberen zo snel mogelijk te reageren op elk verzoek, maar houdt u rekening met een reactietermijn van vier tot zes weken.

Als u van ons toestemming krijgt om een fragment of illustratie te gebruiken, is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat:

 • De tekst of illustratie correct overgenomen wordt;
 • Er een correcte bronvermelding geplaatst wordt bij het fragment of in het colofon van uw publicatie. D.w.z. auteur, titel van de bron, jaar van uitgave, uitgeverij;
 • Er een bewijsexemplaar wordt gestuurd aan de uitgeverij ter controle.

Terug naar boven


Wanneer komt het volgende boek van mijn favoriete auteur uit?
In de menubalk vind je de categorie Verwacht. Daar vind je alle boeken die binnenkort gaan verschijnen bij Uitgeverij De Fontein. Het boek dat als eerste verschijnt staat helemaal links bovenaan, maar je kunt de boeken ook sorteren op naam of schrijver.

Staat het nieuwe boek van jouw favoriete schrijver hier niet tussen? Dan is het nog niet duidelijk of en wanneer er een nieuwe boek verschijnt.

Tip: op de website of Facebook-pagina van jouw favoriete schrijver staat vaak ook informatie over boeken die binnenkort verschijnen.

Terug naar boven


Hoe kan ik in contact komen met een schrijver of illustrator?
Omwille van de privacy van schrijvers en illustratoren geeft De Fontein Jeugd geen adressen, telefoonnummers of e-mailadressen van auteurs aan derden.

Onze auteurs vinden het natuurlijk wel heel leuk om post te krijgen. Je kunt jouw bericht aan ons sturen via het contactformulier. Zorg dat je duidelijk vermeldt voor wie jouw bericht bedoeld is. Of stuur je brief per post aan:

De Fontein Jeugd
t.a.v. [naam schrijver of illustrator] Postbus 13288
3507 LG Utrecht

De Fontein Jeugd stuurt jouw mail of brief zo snel mogelijk door aan de betreffende schrijver of illustrator.

Terug naar boven


Is er promotiemateriaal beschikbaar voor onze school?
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Mail uw verzoek aan promotie[at]uitgeverijdefontein.nl.

Terug naar boven


Wat moet ik doen als ik een manuscript wil insturen?
Kijk bij Over de uitgeverij of uw werk bij ons past. Bent u ervan overtuigd dat uw manuscript of illustraties bij ons passen? Stuur dan uw werk aan ons secretariaat:

De Fontein Jeugd
Postbus 13288
3507 LG Utrecht

Let daarbij op het volgende:

 • Stuur een geprinte versie per post, met daarbij een samenvatting van 1 à 2 A4’tjes;
 • Vermeld duidelijk uw correspondentie-adres;
 • Dubbelzijdig geprinte manuscripten hebben onze voorkeur;
 • Stuur geen originelen. Uitgeverij De Fontein is niet aansprakelijk voor zoekgeraakt werk;
 • Handgeschreven en digitale inzendingen worden niet in behandeling genomen;
 • Ingezonden werk wordt niet geretourneerd, tenzij u retourporto bijsluit.

De ontvangst van uw werk wordt per post bevestigd. Gemiddeld kunt u binnen twee maanden een reactie tegemoet zien.

Terug naar boven


Ik wil graag stage lopen bij De Fontein Jeugd, bij wie kan ik terecht?
Zoek je een interessante stageplaats op het gebied van marketing of redactie? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Stuur een mail o.v.v. ‘Stage De Fontein Jeugd’ aan info[at]uitgeverijdefontein.nl.

Terug naar boven


Ik ben freelancer en wil graag voor jullie vertalen, vormgeven, persklaarmaken of corrigeren. Bij wie kan ik terecht?
Wilt u meewerken aan onze mooie boeken, en hebt u kennis en ervaring te bieden? Stuur uw motivatie en cv (maximaal 1 MB) aan info[at]uitgeverijdefontein.nl.

Terug naar boven

Contactformulier

Staat jouw vraag niet bij de veelgestelde vragen? Vul dan hieronder het contactformulier in. We proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

* verplichte velden