Romans & Spanning

Appie Baantjer, een van ’s lands meest geliefde schrijvers, heeft De Cock onsterfelijk gemaakt. Auteur en acteur Peter Römer heeft na het overlijden van Appie in 2010 de succesvolle ‘De Cock’-reeks voortgezet met nieuwe delen. De eerste vijf delen van zijn hand waren op basis van de scenario’s van de tv-serie Baantjer. Peter Römer vervolgt nu de reeks met nieuw geschreven boeken. Zijn ‘De Cock’jes’ worden geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen. A.C. Baantjer was altijd een groot fan van de tv-serie.

Van de geliefde ‘De Cock’- reeks  zijn alle delen leverbaar zijn als boek en als e-book. 

Biografie van A.C. Baantjer
Albert Cornelis Baantjer, beter bekend als Appie, werd op 6 september 1923 geboren op Urk. Een aantal jaar later verhuisde het gezin naar Amsterdam. Niet minder dan achtentwintig jaar is Baantjer als rechercheur verbonden gebleven aan bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Appie werd gevraagd een serie detectives op te zetten. Hij creëerde toen De Cock, de inmiddels - mede door de televisieserie met Piet Römer als De Cock - overbekende speurder met zijn ouden vilten hoedje en immer pijnlijke voeten, wars van fysiek geweld en vertrouwend op intuïtie en ervaring. 

De naam 'De Cock' is gebaseerd op Den Haan, die op de Warmoesstraat werkte toen Baantjer begon te schrijven. Den Haan had in het verzet gezeten en werd daar 'Le Coq' genoemd (Frans voor 'de Haan'). Op het bureau Warmoesstraat werkte ook een jonge inspecteur die zich altijd voorstelde met 'Hock met ceekaa'. Appie voegde deze twee personen samen tot 'De Cock met ceeooceekaa', het personage dat voor een groot deel gebaseerd was op Baantjer zelf. De Cocks assistent Vledder is genoemd naar een rechercheur die dezelfde naam droeg. Tot op het laatst kreeg Appie zijn inspiratie van de politie, en hield hij alle ontwikkelingen bij de politiekorpsen bij. 

Van de boeken van Appie Baantjer werden meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht; een tot op heden nog steeds ongeëvenaarde prestatie voor een Nederlandse auteur. Op 29 augustus 2010 overleed de schrijver, na een kort ziekbed. Hij bleef tot het laatst vrolijk en goedlachs. Deel 70 is de laatste ‘De Cock’ van zijn hand, tegenwoordig schrijft Peter Römer de nieuwe delen in de immer succesvolle serie.


Boeken

 • ISBN 9789026150159
  Een oude familievete ligt ten grondslag aan een moord en een bijna-fataal ‘ongeluk’ op het kermisterrein. De Cock graaft in deze onfortuinlijke familiegeschiedenis om meer slachtoffers te voorkomen.
 • ISBN 9789026144226
  In Amsterdam wordt bij de Stopera het lijk van een dode Russische balletmeester opgevist. De Cock zoekt de dader in balletkringen maar de danser heeft ook een lang en duister verleden in de stad.
 • ISBN 9789026144202
  De Cock komt erachter dat een overleden oud-collega een dubbelleven heeft geleid wanneer op diens begrafenis een jonge vrouw opduikt die verder niemand kent. Heeft zij iets met zijn dood te maken?
 • ISBN 9789026144189
  Deel 83 in de Baantjer-serie, met in de hoofdrol rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder van bureau Warmoesstraat in Amsterdam.  De Cock is door zijn rug gegaan, en met moeite beweegt hij zich richting de Oudezijds Voorburgwal. Vastgoedhandelaar Koen Pronk is dood aangetroffen; een val of moord?...
 • ISBN 9789026143595
  Deel 82 in de Baantjer-serie, De Cock en de naakte waarheid, met in de hoofdrol rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder van bureau Warmoesstraat in Amsterdam.

  Al snel komt De Cock erachter dat Youri en deze jonge vrouw pgegroeid zijn in dezelfde buurt en dat ze zelfs...
 • ISBN 9789026143571
  Deel 81 in de Baantjer-serie, met in de hoofdrol rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder van bureau Warmoesstraat in Amsterdam.  Het is een grijze, druilerige dag, maar De Cock laat zijn humeur er niet door verpesten. Aangekomen op de Warmoesstraat kan hij meteen weer op pad: er is een dode...
 • ISBN 9789026138492
  Deel 80 in de Baantjer-serie, met in de hoofdrol rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder van bureau Warmoesstraat in Amsterdam.

  Terwijl er een waterig voorjaarszonnetje op het Museumplein in Amsterdam schijnt, wordt tijdens een blinde auditie in Het Concertgebouw celliste Julia de Ruyter...
 • ISBN 9789026138478
  De Cock en de zoete wraak  is deel 79 in geliefde De Cock serie van Baantjer. Dit deel over de Amsterdamse rechercheur De Cock en zijn collega Vledder van bureau Warmoesstraat, werd geschreven door Peter Römer. Het is een koude ochtend in november en De Cock vindt...
 • ISBN 9789026138454
  De Cock en het dodelijk doel is deel 78 in geliefde ‘De Cock serie’ van Baantjer. Dit nieuwe deel over de Amsterdamse rechercheur De Cock en zijn collega Vledder werd geschreven door Peter Römer.

  Wanneer De Cock op een mooie voorjaarsmorgen bezoek krijgt van een man die zijn...
 • ISBN 9789026137488
  Baantjer deel 77. 'De Cock en de vermoorde onschuld'. Peter Römer schrijft met succes de nieuwe delen van de De Cock-serie. Baantjer is inmiddels populair als boek, als tv-serie en als theaterstuk Baantjer. Deel 77 in de De Cock-serie, 'De Cock en de vermoorde onschuld'is actueel,Amsterdams en écht...
 • ISBN 9789026137044
  Baantjer deel 76 is er: De Cock en de dode diva. In een huis aan het Vondelpark in Amsterdam wordt het dode lichaam van Lou Montaigne aangetroffen. Deze bejaarde dame is een voormalige revuester en is op weg naar de eerste verdieping halverwege uit haar trapift gevallen. Haar huisarts...
 • ISBN 9789026135859
  De leider van een Amsterdamse volkspartij wordt vermoord. Is er een relatie met een roofmoord een paar dagen eerder? Voor De Cock een van de moeilijkste zaken ooit, een die draait om geld en macht.
 • ISBN 9789026135835
  Wanneer in Amsterdam twee prostituees dood en verminkt gevonden worden, vermoedt De Cock dat er een seriemoordenaar aan het werk is. Het onderzoek brengt hem in het Amsterdamse prostitutiecircuit.
 • ISBN 9789026134579
  Is de opvang en steun die heilsoldate Betty, bijgenaamd ‘De engel van Amsterdam’,  bood aan junks en daklozen haar noodlottig geworden? De Cock onderzoekt haar dood in een koud en glad Amsterdam.
 • ISBN 9789026133725
  Clown Grimaldo is dood aangetroffen in zijn wagen. De Cock onderzoekt de moord en ontdekt dat het circus niet alleen een wereld is van glitter en klatergoud, maar ook van jaloezie en achterdocht.
 • ISBN 9789026133046
  De Cock onderzoekt het verband tussen de moord op een kunstprofessor en de omstreden aankoop van een beroemd schilderij door de overheid. Een schilderij dat in het Rijksmuseum moet komen te hangen.