Kinder- & jeugdboeken

Internationale Roald Dahl-dag

13 september 2014

Omslag Matilda KinderboekenweekOp 13 september vieren we wereldwijd de geboortedag van Roald Dahl. Dahl blijft een ongekend succesvolle schrijver. Quentin Blake illustreerde bijna al zijn boeken.
 
Inmiddels is de Roald Dahl-dag uitgebreid naar een Roald Dahl-week. Leerlingen en leerkrachten van Nederlandse en Vlaamse basisscholen gaan van 13 tot en met 20 september aan de slag met een speciaal ontwikkeld Roald Dahl-werkboekje en lessuggesties. Verder organiseren veel boekhandels, bibliotheken en scholen deze week activiteiten rondom de boeken van Roald Dahl.
 
Ter ere van de geboortedag van Roald Dahl op 13 september is door De Fontein een speciale editie van Matilda uitgegeven. Deze feesteditie van Matilda staat voor de vierde week in De Bestseller 60, nu op plek 33. Ook in het lesmateriaal voor de scholen staat Matilda centraal.
 
Matilda is briljant. Toen ze anderhalf was, kon ze al praten als een volwassene, ze kon lezen met drie, en al vóór ze vijf was las Matilda boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens en Hemingway.
 
Haar ouders behandelen haar echter als een onderkruipsel, ze vinden haar maar een lastig persoontje. Matilda bedenkt slimme straffen voor haar ouders. Als de gruwelijke schooldirectrice Bulstronk haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.